#blogg100/80 I dag tar Lustbåt med dig till gravens rand. Vi står vid kanten av klippan och tittar ned i det stilla svarta vattnet och funderar över vad som kunde blivit här. Sen funderar vi över varför Kanalgatan i Deje heter just Kanalgatan.
Men låt oss inte göra saker värre än de är. Låt oss ta det från början. Först en kik på Kartan.
Kartan föreställer som alla ser det lilla samhället Deje, beläget vid Klarälven cirka tre mil norr om Karlstad.
Klarälven har alltid varit en viktig transportled. Däremot var forsarna i älven besvärliga att forcera. Efter mycket utredande beslöts därför i mitten av 1800-talet att att två slussar skulle byggas. En Forshaga och en i Deje. Därmed skulle älven bli segelbar ända upp till Munkfors. Arbetena inleddes men medan Forshagakana byggdes och togs i drift kom aldrig Deje kanal att färdigställas.
Byggkostnaderna drog i väg och när pengarna var slut avbröts arbete och en mindre järnväg kom att i stället att byggas förbi forsen. Men innan dess hade man faktiskt gjort omfattande arbete; grävt en kanal – grav som man sade – nedströms fallet och sprängt ut en för som var tänkt att bli slusskammaren.
Slusskammaren ligger vid sidan om fallen och kraftstationen och de flesta som kommer förbi tänker nog att den är byggd i anslutning till kraftverket. Inte att det är en halvfärdig sluss. Likaså är att Kanalgatan som ligger norr om slusskammaren förmodligen går just där det en gång var tänkt att kanalen skulle ha grävts.
För några år sedan skrev jag ett par blogginlägg om Forshaga kanal, läs dem i Myra(b)loggen:
Inlägget Vid gravens rand – Sjövägen till Deje II dök först upp på Lustbåt.